خواص انواع روغنهای گیاهی برای پوست

جهت دستیابی به داشتن پوستی سالم و شاداب، استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی رشد چشمگیری داشته است. توجه روزافزون افراد به استفاده از روغن‌های گیاهی برای حفظ زیبایی و طراوت پوست سبب شد که از جایگاه ویژه‌ای در محصولات مراقبت از پوست برخوردار باشند. اگر تمایل به داشتن چهره‌ای زیبا و پرنشاط هستید لازم است با بهترین و کارامدترین روغن‌های زیبایی آشنایی کافی پیدا کنید.

به خاطر داشته باشید که پوست همه افراد متفاوت است. مثلا اگر یک نمونه روغن برای فردی مفید باشد ممکن است برای دیگری این‌گونه نباشد زیرا بسیاری از عوامل از قبیل سبک زندگی، نژاد، غذایی که می‌خورید، مقدار آبی که می‌نوشید، بیماری، کمبودها، بهداشت روان، محیط زیست، کم آبی بدن و غیره در چگونگی عملکرد این روغن‌ها تفاوت ایجاد می‌کنند.

در محصولات مراقبت از پوست، جوش‌زایی (Comedogenicity) یک ترکیب به معنای توانایی یک ماده برای مسدود نمودن منافذ پوست و ایجاد جوش می‌باشد. بنابراین هر چه میزان ترکیبات جوش زا (کومدوژنیک) در یک محصول فراتر رود، احتمال ایجاد جوش و آکنه هنگام استفاده از آن بیشتر خواهد شد. از این‌رو آشنایی با رتبه‌بندی کومدوژنیک به شما کمک خواهد کرد که در انتخاب محصولات مراقبت از پوست دقت بیشتری داشته باشید.

  • اعتقاد بر این است که روغنی با دارای رتبه کمدوژنیک ۰، غیر کمدوژنیک است و منافذ پوستی شما را مسدود نمی‌کند.

  • رتبه کمدوژنیک ۱ بیانگر این است که شانس اندکی وجود دارد تا روغن منافذ پوست را مسدود نماید.

  • رتبه کمدوژنیک ۲ به شما می‌گوید که روغن منافذ پوست را برای بیشتر افراد مسدود نمی‌کند ولی ممکن است منافذ پوست برخی را مسدود نماید.

  • رتبه کمدوژنیک ۳ جایی که افراد زیادی با استفاده از این روغن جوش می‌زنند، اما ممکن است بسیاری از افراد بسته به نوع پوست آن‌ها جوشی در پوستشان ظاهر نشود. در این حالت معمولا منافذ پوست افرادی با پوست چرب مسدود خواهد شد.

  • رتبه کمدوژنیک ۴ نشان می‌دهد که بیشتر افراد با استفاده از این روغن شروع به جوش زدن می‌کنند مگر این‌که تحمل خوبی برای آن داشته باشند. این امر تا حد زیادی به عوامل مختلفی از نوع پوست بستگی دارد.

  • رتبه کمدوژنیک ۵ بیانگر این است که اساسا احتمال زیادی برای جوش زدن وجود دارد. تعداد بسیار کمی از افراد می‌توانند تحمل چنین روغن‌هایی را داشته باشند.

اساسا روغن‌ها از اسیدهای چرب ضروری تشکیل شده‌اند. در صنعت مراقبت از پوست، دو اسید چرب که اکثر مردم به آن‌ها اهمیت می‌دهند عبارتند از لینولئیک اسید و اولئیک اسید، زیرا نسبت این دو اسید چرب اغلب کمدوژن بودن و غیر کمدوژن بودن روغن برای انواع مختلف پوست را تعیین می‌کند. به‌طور کلی، روغن‌هایی که درصد بالاتری لینولئیک اسید دارند در رتبه کمدوژنیک کمتری از روغن‌های دارای اولئیک اسید بالاتر هستند. در این‌جا برخی از روغن‌های غیر کمدوژنیک و کمدوژنیک مفید برای پوست‌های مختلف آورده شده است.

 

۱- روغن‌های غیر کومدوژنیک تا کومدوژنیک با درجه کم

این قبیل روغن‌ها برای پوست‌های چرب و دارای آکنه و پوست‌‌های معمولی مناسب می‌باشند که عبارتند از:

 

روغن گلرنگ (Safflower Oil)

  • لینولئیک اسید: ۸۰-۷۰ درصد
  • اولئیک اسید: ۲۰-۱۰ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۰

 

 

 

 

روغن آرگان (Argan Oil)

  • لینولئیک اسید: ۳۷ درصد
  • لینولنیک اسید: کمتر از ۵/۰ درصد
  • اولئیک اسید: ۴۳ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۰

 

 

 

 

 

 

 

روغن دانه تمشک قرمز (Red Raspberry Seed Oil)

  • لینولئیک اسید: ۵۲ درصد
  • لینولنیک اسید: ۲۲ درصد
  • اولئیک اسید: ۷/۱۱ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۱-۰

در استفاده از روغن دانه تمشک نه تنها احتمال مسدود شدن منافذ پوستی شما کم است، بلکه می‌تواند تا حدودی از پوست در برابر آفتاب محافظت کند! به دلیل سطح بالای ویتامین A می‌تواند در انواع پوست‌های چرب و آکنه‌ای نیز مفید باشد. خاصیت ضداکسیدانی، مغذی بودن و التیام بخشی قوی به همراه ماندگاری پایدار، آن را به جزء ترکیبی جذاب بسیاری از انواع محصولات مراقبت از پوست تبدیل کرده است. روغن دانه تمشک قرمز خاصیت ضد التهابی برجسته دارد و می‌تواند یکی از موثرترین روغن‌ها برای درمان اگزما و پسوریازیس باشد.

 

 

روغن کرچک (Castor Oil)

  • لینولئیک اسید: ۴ درصد
  • ریسینولئیک اسید: ۹۰ درصد
  • اولئیک اسید: ۴ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۱

 

 

 

روغن هسته انگور (Grape seed Oil)

  • لینولئیک اسید: ۷۲-۶۳ درصد
  • اولئیک اسید: ۲۱ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۱

 

 

 

روغن هسته توت فرنگی (Strawberry Seed Oil)

    • لینولئیک اسید: ۵۰-۳۵ درصد

 

  • لینولنیک اسید: ۳۸-۳۰ درصد
  • اولئیک اسید: ۱۸-۱۲ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۱

روغن هسته توت فرنگی یک افزودنی فوق‌العاده برای هر محصول خانگی مراقبت از پوست است و دارای مزایای مرطوب کنندگی شگفت‌انگیز در استفاده مستقیم روی پوست می‌باشد. این روغن برای پوست‌های مستعد آکنه، پوست آسیب دیده و انواع پوست حساس عالی است. روغن هسته توت فرنگی باعث تسکین پوست می‌شود، آبرسانی می‌کند و از پوست محافظت می‌نماید در حالی‌که خاصیت ارتجاعی به آن می‌بخشد. این روغن برای انواع پوست چرب مستعد آکنه مناسب است.

 

 

 

 

روغن هسته انار (Pomegranate Seed Oil)

  • لینولئیک اسید: ۱۰ درصد
  • لینولنیک اسید: ۵/۰ درصد
  • اولئیک اسید: ۵ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۱

روغن هسته انار بیشتر از امگا ۵ (پونسیک اسید) تشکیل شده است و باعث می‌شود برای پوست فوق‌العاده مغذی باشد. این روغن نقش به‌سزایی در بازسازی سلول‌های جدید دارد و در نتیجه به کاهش علائم پیری کمک می‌کند. همچنین یکی از معدود منابع گیاهی برای لینولئیک اسید مزدوج است.

 

 

 

 

روغن دانه خیار (Cucumber Seed Oil)

  • لینولئیک اسید: ۸۸-۶۰ درصد
  • لینولنیک اسید: <1 درصد
  • اولئیک اسید: ۲۰-۱۴ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۱

روغن دانه خیار به‌طور استثنایی حاوی فیتوسترول‌هایی زیادی است که به‌عنوان تقویت کننده سد دفاعی پوست کمک می‌کنند، باعث تعادل رطوبت پوست می‌شوند، سطح پوست را صاف کرده و خاصیت ارتجاعی به پوست می‌بخشند. فیتوسترول‌ها همچنین سلول‌ها را تغذیه می‌کنند و باعث احیای سلول‌های پوستی می‌شوند. روغن دانه خیار، افزودنی فوق العاده‌ای برای محصولات مراقبت از پوست در برابر نور خورشید، ضد پیری و آکنه است و می‌توان از آن به‌عنوان یک درمان نقطه‌ای برای التهاب و قرمزی پوست استفاده نمود. روغن دانه خیار مناسب برای اکثر پوست‌ها می‌باشد.

 

 

 

 

روغن دانه هندوانه (Watermelon Seed Oil)

  • لینولئیک اسید: ۶۳ درصد
  • اولئیک اسید: ۱۵ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۱

 

 

 

 

 

 

روغن تخم آفتابگردان (Sunflower Seed Oil)

  • لینولئیک اسید: ۵۹ درصد
  • لینولنیک اسید: ۵/۰ درصد
  • اولئیک اسید: ۳۰ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۲-۱

اگر مطمئن نیستید از کجا شروع کنید، این یک روغن عالی برای شروع است. روغن تخم آفتابگردان به اکثر پوست‌ها به‌خوبی پاسخ می‌دهد و کمک می‌کند تا پوست شما متعادل و مرطوب باشد در حالی‌که با آکنه‌های ایجاد کننده باکتری مبارزه می‌کند.

 

 

 

۲- روغن‌های کومدوژنیک با درجه نسبتا کم تا متوسط

این قبیل روغن‌ها برای پوست‌های خشک، معمولی، سالخورده و کدر مناسب هستند که به شرح زیر می‌باشد:

روغن بادام شیرین (Sweet Almond Oil)

  • لینولئیک اسید: ۳۰-۲۰ درصد
  • لینولنیک اسید: ۴/۰ درصد
  • اولئیک اسید: ۸۶-۶۲ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۲

روغن بادام شیرین به دلیل خاصیت نرم کنندگی، روغنی عالی برای استفاده در پوست‌های خشک مستعد آکنه است. این روغن برای بازسازی سلول‌های پوست عالی است زیرا به سلول‌های آسیب دیده نفوذ کرده و آن‌ها را نرم‌تر می‌کند و باعث آبرسانی بهتر می‌شود. روغن بادام شیرین برای پوست حساس خشک و تحریک شده مناسب می‌باشد.

 

 

 

روغن هسته گیلاس (Cherry Kernel Oil)

    • لینولئیک اسید: ۴۲ درصد
    • اولئیک اسید: ۴۶ درصد

 

  • رتبه کومدوژنیک: ۲

روغن هسته گیلاس به‌خوبی جذب پوست می‌گردد و میزان فیتوسترول بالای آن سبب می‌شود تا به یک روغن عالی جهت کاهش التهاب، تحریک و قرمزی پوست تبدیل شود. اگر حس خوبی نسبت به روغن هسته انگور دارید اما دنبال حس بیشتر و بهتری هستید روغن هسته گیلاس را امتحان نمایید تا ببینید چقدر دوست داشتنی خواهد بود! مناسب برای اکثر انواع پوست‌های کمی متمایل به خشک می‌باشد.

 

 

روغن گردو (Walnut Oil)

    • لینولئیک اسید: ۵۱ درصد

  • لینولنیک اسید: ۱۰ درصد
  • اولئیک اسید: ۳۰ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۲

روغن گردو با خواص نرم کنندگی و ضد‌اکسیدانی خود با پوست‌های خشک، سالخورده و افتاده مبارزه می‌کند. همچنین حاوی خواص ضد باکتریایی قوی

است که به از بین بردن آکنه‌های ایجاد کننده باکتری و عفونت‌های قارچی کمک می‌کند. قرمزی و التهاب پوست را پایین می‌آورد در حالی‌که سلول‌های پوست خسته را احیا می‌کند. روغن خام و تصفیه نشده آن، سبک و مناسب اکثر انواع پوست‌ها است.

روغن جوجوبا (Jojoba Oil)

  • ایکوزنوئیک اسید: ۶۵ تا۸۰ درصد
  • لینولئیک اسید: ۵ درصد
  • لینولنیک اسید: ۱ درصد
  • اولئیک اسید: ۵ تا ۱۵ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۲

روغن جوجوبا روغنی ارزشمند جهت درمان آکنه برای بسیاری از افراد می‌باشد زیرا این روغن از سبوم (چربی طبیعی پوست) تقلید می‌کند و در متعادل ساختن چربی پوست نقش مهمی ایفا می‌کند. روغن جوجوبا حس مرطوب کنندگی به پوست بخشیده و به‌خوبی جذب پوست می‌شود. پاکسازی پوست در عرض چند هفته توسط این روغن به‌وقوع می‌پیوندد و منافذی شفاف ایجاد نموده و پوست را احیا می‌کند. این روغن برای انواع پوست‌های چرب مناسب‌تر است زیرا به متعادل کردن تولید چربی اضافی بر روی پوست کمک می‌کند.

روغن سبوس برنج (Rice Bran Oil)

  • لینولئیک اسید: ۳۴ درصد
  • اولئیک اسید: ۳۸ درصد
  • پالمیتیک اسید: ۵/۲۱ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۲

روغن سبوس برنج روغنی ملایم است که برای پوست‌های حساس، سالخورده و یا لطیف مناسب است و یکی از بهترین منابع توکوترینول‌ها (از خانوده ویتامین E) را در خود دارد. این روغن دارای برخی از خواص چشمگیر ممانعت از اشعه ماورای بنفش است که به محافظت از پوست شما در برابر آفتاب کمک می‌کند. روغن سبوس برنج به‌طور کلی برای انواع پوست، به‌ویژه پوست مختلط، مناسب می‌باشد.

 

 

روغن زیتون (Olive Oil)

  • لینولئیک اسید: ۱۵-۵ درصد
  • اولئیک اسید: ۸۰-۶۳ درصد
  • پالمیتیک اسید: ۱۴-۷ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۲

روغن زیتون حاوی ضداکسیدان‌های قوی و اسکوالن (یک لیپید که در سلول‌های پوستی نیز وجود دارد) می‌باشد. اسکوالن باعث می‌شود روغن زیتون برای اکثر پوست‌ها به‌عنوان یک ماده مغذی و مرطوب کننده مفید باشد. استفاده از آن در رژیم روزانه نشان می‌دهد که علائم پیری را کاهش داده، بافت پوست را صاف نموده و به پوست در شرایط خشک آبرسانی می‌کند. این روغن التهاب و قرمزی را کاهش می‌دهد و برای مبتلایان به آکنه که بیشتر به سمت پوست خشک متمایل هستند، مناسب می‌باشد.

 

 

روغن دانه گوجه فرنگی (Tomato Seed Oil)

  • لینولئیک اسید: ۴۹ درصد
  • لینولنیک اسید: ۲ درصد
  • اولئیک اسید: ۲۱ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۲

روغن دانه گوجه فرنگی منبع بسیار خوبی از ضداکسیدان‌های ویتامین E و کاروتنوئید است که از پوست در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند و مخصوصا به‌علت خواص ویسکوز بودن و مرطوب کنندگی بسیار گرامی داشته می‌شود. روغن دانه گوجه فرنگی از پوست در برابر آسیب‌های مزمن و حاد نور خورشید جلوگیری می‌کند. این ماده غنی از مواد معدنی‌، لیکوپن‌، لوتئین و زآگزانتین است که در صورت مصرف داخلی، برای سلامت قلب و عروق مفید خواهد بود. همچنین این مواد مغذی سبب افزایش تولید الاستین و جلوگیری از تخریب کلاژن می‌گردند. این روغن بهتر است به‌عنوان درمان نقطه‌ای آکنه و چین و چروک استفاده شود. روغن دانه گوجه فرنگی مناسب انواع پوست‌ها می‌باشد.

 

 

 

 

روغن کنجد (Sesame Oil)

  • لینولئیک اسید: ۴۶ درصد
  • اولئیک اسید: ۳۹ درصد
  • استئاریک اسید: ۴ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۳

روغن کنجد دارای خواص ضد باکتریایی قوی است که برای بهبود زخم و از بین بردن باکتری‌ها مسبب آکنه مفید است. این ماده همچنین یک محافظ نسبتا خوب در برابر آفتاب است. به‌طور کلی، یک روغن کاملا متعادل است اما استئاریک اسید موجود درآن باعث می‌شود که برای بسیاری از مردم کمی کومدوژن (جوش‌زا) باشد و ممکن است باقی‌مانده چربی روی پوست باقی بگذارد.

 

 

۳- روغن‌های کومدوژنیک با درجه نسبتا زیاد و زیاد

این قبیل روغن‌ها برای پوست‌های بسیار خشک و استفاده در غلظت کم مناسب می‌باشد که عبارتند از:

روغن سویا (Soybean Oil)

  • لینولئیک اسید: ۵۰ درصد
  • لینولنیک اسید: ۷ درصد
  • اولئیک اسید: ۲۴ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۵-۴

روغن سویا یک روغن کمدوژن بالا است که پوست اکثر مردم تحمل آن را ندارند. اما برای کسانی که می‌توانند از این روغن استفاده نمایند، روغن خوبی برای محافظت در برابر نور خورشید است و دارای خواص ضداکسیدانی می‌باشد. این روغن قوام پوست را بهبود می‌بخشد. به‌طور کلی روغن خوبی برای استفاده در پوست‌های مستعد آکنه نیست.

 

 

 

 

 

 

روغن جوانه گندم (Wheat Germ Oil)

  • لینولئیک اسید: ۷ درصد
  • لینولنیک اسید: ۵۵ درصد
  • اولئیک اسید: ۱۴ درصد
  • رتبه کومدوژنیک: ۵

پوست تعداد افراد کمی تحمل استفاده از روغن جوانه گندم را دارد، زیرا وقتی به‌صورت موضعی استفاده می‌شود، جوش زدن پوست تقریبا حتمی است. البته در صورت استفاده از آن به دلیل داشتن ویتامین E بسیار زیاد، از بهترین کاهش دهنده‌های اسکار می‌باشد.

 

 

به اشتراک بگذارید
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در linkedin
پست های مرتبط

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.